Jelita wieprzowe

Drukuj

 

 

 

Jelita wieprzowe to najbardziej popularne osłonki naturalne wykorzystywane przy produkcji szerokiej gamy kiełbas parzonych, gotowanych, wędzonych, grillowych i suszonych. To właśnie w nich przyrządzane są m.in. takie kiełbasy cienkie i średniogrube jak: kiełbasa śląska, surowa polska, kiełbasa szlachetna, grillowa biała, rzeszowska, podwawelska, lisiecka, toruńska czy też kiełbaska Grilli z Finlandii, Bratwurst z Niemiec, Boudin blanc i Saucisse Montbeliard z Francji, Boerewors z Północnej Afryki, kiełbasa BBQ, włoska czy kiszka (ang. Kishka). Poza tym osłonki te wykorzystuje się przy wyrabianiu parówek, frankfurterek, serdelków czy nawet metki i niemieckiej Bockwurst. Aby lista była pełna należałoby jeszcze dodać ponad tysiąc innych kiełbas.